Dorsz – składniki odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy

Dorsz – składniki odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy

Dorsz – składniki odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy

Ryby morskie to prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnego dla organizmu białka oraz kwasów omega-3. Niestety Polacy rzadko decydują się na posiłki rybne, znacznie częściej sięgamy po mięso, a szkoda. Sardynki, makrela, tuńczyk, łosoś czy dorsz to prawdziwe skarbnice nie tylko wymienionych wcześniej substancji, ale także witamin i mnóstwa mikroelementów, które korzystni wpływają na zdrowie.

Dorsz – składniki odżywcze

Dorsz należy do ryb morskich, które od wieków były cenione przez smakoszy morskich specjałów. Charakteryzuje się śnieżnobiałym mięsem, które jest niezwykle delikatne w smaku, dlatego przypada do gustu również dzieciom. Oprócz niebanalnego smaku dorsz charakteryzuje się również dużą zawartością substancji odżywczych. Należą do nich między innymi:

  • kwasy tłuszczowe omega-3 – wspomagają pracę mózgu
  • selen – wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • fosfor, wapń – wzmacniają zęby i kości
  • magnez – odpowiada za prawidłową pracę wszystkich komórek organizmu
  • sód – wspiera pracę serca
  • potas – wspiera utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi
  • witaminy z grupy B – wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego
  • witamina A – odpowiada za pracę nerwów wzrokowych
  • witamina D – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
  • witamina K – wspiera proces krzepnięcia krwi

Dodatkowo mięso dorsza obfituje w łatwo przyswajalnego białko, które jest bogate w aminokwasy egzogenne – czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. W 100g dorsza znajdziemy ok. 20g białka. Warto również wspomnieć, że ryba ta należy do najmniej kalorycznych, zaraz po mintaju. 100g dorsza to jedyne 80kcl.

Dorsz – zakup i przechowywanie

Zanim zdecydujemy się na kupno świeżego dorsza, powinniśmy znać kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim ryba powinna mieć czerwone skrzela bez śluzu. Jej łuski powinny być lśniące i ciasno do siebie przylegać. Świeży dorsz ma zamknięty pysk i wypukłe, przezroczyste oczy. Przed zakupem warto również sprawdzić świeżość ryby przez naciśnięcie jej skóry palcem. Jeżeli szybko wróci do poprzedniego kształtu – bez obaw możemy ją kupić. Można również zanurzyć dorsza w misce z wodą, świeży opadnie na dno naczynia. Jeżeli decydujemy się na zakup ryby mrożonej, powinniśmy dokładnie obejrzeć opakowanie. Nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że mięso będzie wysychało, utraci smak oraz cenne składniki odżywcze.

Warto jednak decydować się na świeżą rybę, gdyż mrożone filety są często pokrywane glazurą lodową, przez co ciężko określić jej wiek. Ponadto kupując świeżą rybę nie płacimy dodatkowo za lód, którym pokryta jest mrożonka. Świeżego dorsza możemy spokojnie przechowywać w lodówce, wystarczy obłożyć go kostkami lodu i zmieniać je 2 razy w ciągu doby. Tak przechowywana ryba może leżeć w lodówce do 4 dni.

Dorsz – sposób przygotowania

Dorsz ze względu na swoje delikatne mięso może być przygotowywany na setki sposobów. Możemy go piec, smażyć, dusić, gotować na parze, grillować, dodawać do sałatek czy zupy rybnej oraz robić z niego pulpeciki. Świetnie komponuje się z ziołami, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami kuchni azjatyckiej. Ze względu na to, że dorsz należy do dość kruchych ryb, przed obróbką termiczną warto skropić go sokiem z cytryny. Pomoże to uniknąć rozpadnięcia się mięsa.

  • Dorsz w śmietanie i borowikach

Składniki: 2 filety z dorsza, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek rozmarynu, natka pietruszki, śmietana 36%, 100ml białego wytrawnego wina, 14 suszonych borowików

Sposób przygotowania: Dorsza oprósz solą i pieprzem. Powtykaj w mięso dwa posiekane ząbki czosnku i skrop sokiem z cytryny. Odłóż do lodówki na ok 25 minut, w tym czasie przygotuj sos. W rondelku połącz śmietanę i wino. Poczekaj aż alkohol wyparuje. Dodaj wymoczone wcześniej w wodzie, posiekane borowiki, gałązki rozmarynu, pozostały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku, gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Dorsza ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz 15 min w temperaturze 180 stopni.

leave a comment

Create Account



Log In Your Account